dimecres, 17 de novembre de 2010

R.I.P. per Luis García Berlanga

   Aquest cap de setmana ha mort el director de cinema valencià Luis García Berlanga. Pensem que aquest esdeveniment té la suficient importància com per a que aparega una ressenya en aquest bloc.
    La seua figura forma part d'allò que es coneix com "l'imaginari valencià", junt a Sorolla i Blasco Ibáñez. Ja voreu com d'ací a uns anys trobarem de manera habitual el seu nom als carrers dels nostres pobles com ja ho està al cap i casal. En aquest sentit poc podem dir. Estem parlant de sentiments i emocions i de segur que cadascun té el seu García Berlanga. N'hi ha per a tots: irònics, erotòmans, fallers, amants de la paella, llibertaris, etc. Per altra banda és una de les figures més importants en la història del cinema espanyol. I tres de les seues obres (Bienvenido, míster Marshall; El verdugo i Plácido) són referents del cinema mundial de tots els temps.
   S'han escrit tantes coses sobre ell que seria absurd intentar afegir-ne alguna que intentara ser original. Podeu llegir als diaris els obituaris i comentaris hagiogràfics d'amics, crítics i companys. Us vaig a posar en aquest enllaç una pàgina on podeu trobar comentaris, filmografia i crítiques de Berlanga quan encara hi estava viu.
   En l'últim fotograma de la seua darrera pel·lícula, "París-Tombuctu" , apareix, junt al bou d'Osborne i una bailaora sexi, una pintada signada per L. "Tengo miedo". Tothom hi veia la mà del director i el seu testament. Podem pensar que es tracta d'una broma, o de l'angoixa existencial d'un vitalista. Gaudiu de les seues pel·lícules, conegueu la seua obra i el seu pensament, i doneu vosaltres mateix la vostra interpretació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada