dimecres, 27 d’octubre del 2010

ARENGA

En classe de La Colla hem parlat de les arengues.
Una arenga és un discurs públic de caire solemne i d'un to altisonant. Generalment el reconeguem en les paruales que els generals i capitans dirigeixen als soldats abans d'entrar en combat. Però hi ha altres moments per fer arengues.
Ací us pose un enllaç per veure una arenga molt coneguda: la que el personatge històric Wallace fa en la pel·lícula Braveheart.

I també us vaig a afegir una de les més boniques que va escriure W. Shakespeare en una de les seues obres.

        "(...) A qui no tinga ànims per aquesta lluita, que se li deixe marxar, se li faça un salconduit, se li posen corones en la bossa pel viatge: no volem morir en companyia de qui tema que la seua companyia li farà morir amb nosaltres. Hui és el dia de Sant Crispí: qui sobrevisca a aquest dia i torne a casa sa i estalvi, s'incorporarà quan se li anomene aquest dia, engrandint-se davant el nom de Sant Crispí. Qui isca viu hui i arribe a la velledat, tots els anys, en la vespra d'eixe dia, convidarà els seus veïns i dirà: “Demà és Sant Crispí”; i després s'arromangarà i mostrarà les seues cicatrius. Els vells obliden: tot restarà oblidat. Però ell en recordarà, tot millorant-les, les gestes que va fer eixe dia. Llavors els nostres noms seran familiars en la seua boca com paraules casolanes: el rei Enric, Bedford, Exeter, Warwick, Talbot, Salisbury i Gloucester, tots serem recordats de nou entre gots plens de vi. Els homes honrats contaran als seus fills aquest relat, i mai passarà el dia de Sant Crispí i Sant Crispinià, des d'avui fins a la fi del món, sense que siguem recordats en ell nosaltres pocs, feliços pocs, nosaltres, agermanats: perquè qui hui vesse amb mi la seua sang serà el meu germà: tot i que siga vilatà, aquest dia li donarà noble rang, i molts cavallers d'Anglaterra que ara hi estan al llit, es consideraran maleïts de no haver estat ací i els semblarà míser el seu coratge quan parle algú qui combata amb nosaltres el dia de Sant Crispí."
                                                                         Enric V; acte IV, escena III.

Espere que aquests materials us ajuden a entendre què és una arenga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada