dilluns, 5 de setembre del 2016

Per què PEDRO DE URDEMALAS?

Sembla lògic preguntar-se per què una escola municipal de teatre es fica en el problema de muntar una obra com PEDRO DE URDEMALAS. Més enllà del plaer d'acceptar reptes, volem contestar aquesta pregunta des d'aquestes ratlles i així presentar la proposta que el 21 d'octubre presentarem al TAMA.

No hi ha una sola resposta, així que passem a enumerar-les sense que aquest ordre supose una escala de valors.

A/ El teatre del segle d'or espanyol és d'una gran riquesa; és un autèntic tresor. Se'n diu d'or (i no d'argent o de bronze) d'una manera molt encertada. Però, malauradament, no ho sabem valorar com cal. Qualsevol oportunitat de gaudir-ne, tot i que siga des de la humilitat de l'EMTA, no s'ha de deixar passar.


B/ Com escola de teatre, sempre és atractiu fer un muntatge en vers. Dificultós, però atractiu. Com actors i actrius el vers és una de les eines expressives més poderoses amb les quals comptem. Com deia Lope "quien lo probó, lo sabe".

C/ Tenim la sensació que hem passat per damunt del centenari de Cervantes, de l'any Cervantes, de puntetes. És una llàstima que una figura indiscutible de la cultura com és l'autor del Quijote no tinga la repercussió merescuda en la societat de les xarxes socials.  Segurament l'any electoral, l'eurocopa de França, els jocs olímpics de Rio i el desinterés manifest del govern en funcions per la cultura li han guanyat la batalla al "manco de Lepanto". Modestament, en sumem a la celebració i a donar a conéixer la seua obra.

 
D/ PEDRO DE URDEMALAS és una bona obra de teatre. Cervantes volgué ser dramaturg. De fet, la seua producció teatral és considerable i de bona qualitat. Malauradament, conviure amb Lope i amb el seguici de grans autors dels segles XVI i XVII, el relegaren a un segon plànol. Però en una revisió actual, sabem que és un autor de primera.

E) Això que el teatre clàssic i en vers és un rotllo és un tòpic que hem de desmuntar entre tots. Nosaltres aportem el nostre gra.


F) Perquè la proposta que fem des de l'EMTA és dinàmica, amena i molt divertida. Més que una restricció, l'obra ha estat una clau que ens ha obert moltes portes. Ens ha permés imaginar-nos escenaris, situacions, personatges ... jugar al teatre dins del teatre.

G) Perquè una altra cosa que ens ha interessat d'aquesta obra és que parla del teatre. Parla del joc del teatre, de viure altres vides, de l'alegria de viure, temes universals i atemporals que sempre haurien d'estar als escenaris.

Esperem que les respostes que us hem donat us anime a veure l'espectacle que estrenarem el pròxim 21 d'octubre al TAMA.

Animeu-vos a gaudir de PEDRO DE URDEMALAS.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada